شیوه مطالعه درس زیست شناسی
شیوه مطالعه درس زیست
کنکوری های رشته علوم تجربی درس زیست شناسی را معمولاً انتخاب می کنند زیرا بالاترین ضریب و بیش ترین تعداد سؤال ها را در بین تمام درس های کنکور دارد. اگر تصمیم دارید در یکی از رشته های خوب رشته ی علوم تجربی مانند پزشکی ، دندانپزشکی ، داروسازی و… قبول شوید، باید در این درس درصدی بالاتر از ۸۰-۸۵ درصد را کسب کنید.
به خاطر تأثیر مهمی که این درس در کنکور دارد، معمولاً دانش آموزان این درس را خیلی خوب مطالعه می کنند. نکته ی مهمی که شما در هنگام مطالعه ی این درس باید به آن توجه داشته باشید مرور است .
این درس ، درسی نیست که با یک بار خواندن بتوانید در آن درصد بالایی کسب کنید بنابراین مرورهای متوالی از این درس را در برنامه ی خود قرار دهید. برای کسب یک رتبه ی زیر ۱۰۰۰ مطالعه ی مستمر و حداقل روزانه ۲ ساعت الزامی به نظر می رسد.
ما روش زیر را به عنوان شیوه مطالعه درس زیست شناسی شما پیشنهاد میکنیم:
در هنگام مطالعه ی این درس ، کتاب درسی به عنوان بهترین مرجع مطالعه می باشد، منظور از مرور های متوالی و مطالعه ی مستمر، خواندن طوطی وار مطالب و تنها حفظ کردن آن ها نمی باشد، شما باید برای یادگیری عمیق مطالب از شیوه های صحیح مطالعه استفاده کنید. از حاشیه نویسی در این درس استفاده کنید و همچنین از مطالب خوانده شده ، خلاصه نویسی به عمل آورید و مطالب خلاصه شده را به صورت نمودار درآورید و آنها را دسته بندی کنید.
با توجه به تغییرات کتاب های زیست شناسی نسبت به سال های گذشته ، دیگر نمی توان به کتاب زیست پایه ی خاصی (مثلاً پیش دانشگاهی) اهمیت بیش تر دارد. یکی اینکه مطالب کتاب های زیست بسیار به هم پیوسته می باشند و برای یادگیری مطالب لازم است تمامی کتاب های زیست را (دوم، سوم، پیش دانشگاهی) به دقت مطالعه کرد
بیان چند نکته ی کاربردی، می تواند به موفقیت شما در جمع بندی نکته های این درس کمک کند:
1-داوطلبین موفق و ممتاز، آن هایی هستند که چندین بار کتاب های درسی زیست شناسی پایه و سال چهارم را خوانده اند، پس مرور هرچه بیش تر را فراموش نکنید.
2-می دانید که در زیست شناسی، قوانین ثابت و قاطع مثل درس ریاضی وجود ندارد، بلکه موارد استثنایی فراوان هستند. پس کلماتی مثل ” برخی و بعضی و بسیاری و اغلب و گاهی و …” را در کتاب های درسی مشخص کنید و مفاهیم برآمده از آن ها را به خاطر بسپارید.
3-تصاویر در زیست شناسی، به فهم بهتر مطالب درسی کمک شایانی می کنند و هر ساله به طور مستقیم، از خود تصویر یا به طور غیر مستقیم از مفاهیم آن ها، سؤال طرح می شود، پس زیرنویس آن ها و نام گذاری بخش های مختلف شکل ها را به دقت مطالعه کنید.
4-دقت کنید: به همان اندازه که مطالب مطرح شده در بخش های ” بیشتر بدانید” ارزشی در طرح سؤال ندارند، مطالعه و درک مفاهیم بخش های “فعالیت” و ” آزمون” در کتب درسی خیلی مهم بوده و در چند سال اخیر، سؤالاتی از آن ها مطرح شده است.
5-اسامی جانداران مختلف ( مثل گیاهان و جانوران و قارچ ها و آغازیان و باکتری ها) را یاد بگیرید و خصوصیات ویژه ی آن ها را در کنارشان یادداشت کنید. مثلاً وقتی نام ” برگ متحرک” را به عنوان یک حشره می شنوید، لازم است که لوله ی گوارشی، سیستم تنفس نایی، گردش خون باز و مایع همولنف و دفع اوریک اسید و اسکلت بیرونی از جنس کیتین یا مایع مخاطی روی بدن به همراه طناب عصبی شکمی و گره دار و چشم مرکب با هزاران قرنیه و عدسی را به یاد آورید.
6-از نام دانشمندان مختلف و نتیجه ی پژوهش های آن ها غافل نشوید. موارد کشف شده یا جاندار مورد مطالعه ی آن ها را به درستی یاد بگیرید.
7-توجه کنید که برخی مفاهیم و مطالب در زیست شناسی، به قدری اهمیت دارند که طرح سؤال از آن ها، همه ساله، تکرار می شود. پس در یادگیری مواردی مثل دودمانه ها، چرخه ی زندگی قارچ ها و هورمون های گیاهی و انواع مختلف حواس جانوران و آزمایشات دی هیبریدی یا مقایسه ی ویژگی های پروکاریوتها با یوکاریوتها و نیز بازدانگان با نهاندانگان یا انواع بافت های گیاهی و جانوری، چرخه ی ضربان قلب و چرخه ی جنسی زنان و … دقت داشته باشید.
8-بهترین منبع برای آمادگی بیش تر در آزمون های سراسری، نمونه سؤال های کنکورهای داخل و خارج کشور است که باید حل و بررسی کنید و در عین حال، سایر گزینه ها را به دقت تحلیل کنید.
شیوه مطالعه درس زیست شناسی :
بدون توجه به بودجهبندی سوالات برای فصلهای مختلف، کتابهای هر سه پایه (دوم، سوم، پیشدانشگاهی) را بهصورت موازی (همراه باهم) مطالعه کنید و اهمیت یکسانی برای تمامی فصول هر سه پایه قائل شوید.
تمامی فصول دروس زیستشناسی سه پایه را با توجه به ارتباط موضوعی آنها تحت عنوانهای جدید دستهبندی کنید.
– در هر روز حتماً یک ساعت مطالعه را به زیستشناسی اختصاص بدهید. ( 2 ساعت)
– هر ساعت مطالعهی زیستشناسی را تنها به یک عنوان اختصاص بدهید.
– هر ساعت مطالعهی مختص یک عنوان را به 4 بخش تقسیم کنید:
1- قسمت اول را به مرور مطالب ساعت مطالعهی قبل بپردازید.
2- در قسمت دوم مطالب مربوط به عنوان همین ساعت مطالعه را بخوانید
3- چند دقیقه استراحت کنید
4- در قسمت آخر تستهای مربوط به همین جلسه را پاسخ دهید.